Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Isolatie info: isolatiewerken + prijzen

Door je woning te isoleren kan je je energieverbruik fors doen dalen, wat zowel financiële als ecologische voordelen met zich meebrengt. Hier vind je advies en prijzen voor isolatiewerken en -materialen. Gratis en vrijblijvend prijzen op maat aanvragen voor isolatiewerken kan op de offertepagina.

Snel naar:
Soorten isolatiewerken
Mogelijke isolatiematerialen
Kosten isolatie + subsidies 2024
Waarom isoleren?
Zelf isoleren of isolatiespecialist?

Soorten isolatiewerken

Het uitvoeren van isolatiewerken heeft een gunstige invloed op het berekenen van de EPC-score van je huis. Dankzij de isolatiesubsidies kan je je investering bovendien sneller terugverdienen. Hieronder volgen de belangrijkste onderdelen van de woning waar isoleren een groot verschil maakt:

 

dakisolatie plaatsing 1) Dak of zolder isoleren

Een dak isoleren kan zowel langs binnen als langs buiten gebeuren. Bij dakisolatie langs buiten moet de dakbedekking wel vernieuwd worden. De isolatiewijze is ook afhankelijk van het daktype (hellend of plat dak).

Als de ruimte onder het dak niet gebruikt wordt als leefruimte en dus niet verwarmd wordt, dan is het overigens beter om de zoldervloer te isoleren. Op die manier is het volume dat door het isolatiemateriaal beschermd wordt kleiner, waardoor je efficiënter kan verwarmen.

Vergelijk gratis offertes of maat voor dakisolatie.

 

muur langs buiten isoleren 2) Muurisolatie

Ook met muurisolatie kan je de warmteverliezen flink beperken. Een muur isoleren kan op drie manieren gebeuren: langs binnen, langs buiten of via de spouwmuur.

Muurisolatie langs buiten is redelijk duur omdat je ook een nieuwe afwerkingslaag op je gevel moet plaatsen. Een spouwmuur isoleren is veel goedkoper en bij deze isolatieklus verlies je ook geen leefruimte. Muurisolatie langs binnen komt minder vaak voor omdat het een delicate klus die overigens tot ruimteverlies binnen leidt.

Vergelijk gratis offertes op maat voor muurisolatie.

 

isolatie van vloeren 3) Vloer of plafond isoleren

Een vloer kan zowel langs boven als langs onder, bv. via de onderliggende kelder, geïsoleerd worden. Vloerisolatie langs boven vereist wat meer breekwerk en je moet ook oppassen dat je geen leidingen beschadigt. Vervolgens komt er dan een nieuwe afwerkingslaag.

Vooral bij het isoleren van plafonds en vloeren tussen twee etages is de geluidsisolatie een groot aandachtspunt. Met geluidsisolatie kan je geluiden van buitenaf beter weren en geluiden beter binnen houden.

Vergelijk vrijblijvend offertes op maat voor vloer -en plafondisolatie.

 

kelder isolatie 4) (Kruip)ruimte isoleren

Wil je de vloer van je benedenverdieping isoleren zonder de bestaande vloer uit te breken? Dan kan je die vloer langs onder isoleren door het plafond van je kelder of kruipruimte te isoleren. Gaat het om een niet-toegankelijk kruipkelder, dan kan je die ook (gedeeltelijk) laten opvullen met isolatiemateriaal. We noemen dat ook bodemisolatie.

Wil je jouw kelder als leefruimte gebruiken, dan is het beter om de kelder te isoleren. Dat kan langs binnen of buiten (enkel bij nieuwbouw).

Vergelijk vrijblijvend offertes op maat voor bodemisolatie.

 

 

Welk isolatiemateriaal gebruiken?

Er bestaan natuurlijk verschillende soorten isolatiematerialen. Denk hierbij bv. aan glaswol, PIR-platen of PUR-schuim. De soorten isolatie kunnen op verschillende manieren ingedeeld worden:

 • Volgens doel: een eerste indelingsmethode is het doel van de isolatiewerken. Daarbij wordt een onderscheid gemaakt tussen thermische isolatie, geluidsisolatie en akoestische isolatie.
 • Volgens toepassing: afhankelijk van waar je de isolatie toepast, maken we een onderscheid tussen dakisolatie, spouwmuurisolatie, vloerisolatie, kelderisolatie, plafondisolatie, …
 • Volgens uitvoering: isolatie kunnen we ook opsplitsen volgens uitvoering. Je kan kiezen voor isolatiedekens (bv. glaswol, rotswol, …), isolatieplaten (bv. PIR, PUR, …), gespoten isolatie (bv. PUR-schuim) en inblaasisolatie (bv. papiervlokken, inblaaswol, …).
 • Volgens materiaal: wat het materiaal of de grondstoffen betreft, maken we een onderscheid tussen minerale wol, kunststof isolatie en ecologische isolatie.

 

Welk soort isolatie kies ik best?

Wat het beste isolatiemateriaal is voor jouw situatie hangt af van verschillende factoren: de isolatieklus (bv. dakisolatie, spouwmuurisolatie, …), de ondergrond (bv. drukvaste isolatieplaten voor een beloopbare vloer), je budget, persoonlijke wensen (bv. ecologische isolatiematerialen als je duurzaam wil verbouwen), …

TIP: om zeker te zijn van de juiste isolatie voor jouw project doe je best een beroep op een isolatiespecialist. Die kan je informeren over alle mogelijkheden en adviseren over de beste keuze. Via onze offerteservice ontvang je gratis en vrijblijvend advies en prijsvoorstellen op maat via isolatiespecialisten actief in je buurt. Start je aanvraag hier.

 

 

welk isolatiemateriaal gebruiken

Kosten isolatie 2024

De kosten voor isolatie hangen af van verschillende factoren zoals het soort isolatiewerk, het gebruikte isolatiemateriaal, de oppervlakte, … Een overzicht van de gemiddelde isolatie kosten per m²:

Isolatie toepassingGemiddelde prijs per m² (excl. btw, incl. plaatsing)
Dak- of zoldervloerisolatie€ 20 - 100
Spouwmuurisolatie€ 15 - 30
Buitengevelisolatie€ 100 - 250 (incl. gevelafwerking)
Binnenmuurisolatie€ 40 - 70
Vloerisolatie€ 20 - 35
Kelderisolatie€ 20 - 50

Wat kost mijn isolatieproject? Om een goed beeld te krijgen van de kosten voor jouw isolatieplannen, vraag je best offertes aan bij verschillende isolatiespecialisten. Zo kan je niet alleen de voorgestelde prijzen, maar ook adviezen, werkwijzen, … vergelijken. Ontvang en vergelijk gratis en vrijblijvend offertes.

 

UPDATE 01-07-2024
Hoe evolueren de isolatie prijzen verder in 2024?

Na een explosieve stijging in energieprijzen in het najaar van 2022, lijken de kosten voor isolatie zich nu te stabiliseren. Hoe de prijzen in 2024 gaan evolueren, valt nog af te wachten. Tal van factoren spelen hierbij een rol. Denk maar aan de beschikbaarheid van isolateurs, de kosten voor materialen en de ontwikkelingen op de energiemarkt. De redactie van Verbeterjehuis.com houdt een vinger aan de pols en updatet dit artikel bij nieuwe ontwikkelingen.

BELANGRIJK: hou ook rekening met de schommelende energieprijzen. Isolatie is de meest interessante maatregel om je energiefactuur terug te dringen. Het blijft dus een slimme investering die je op termijn sowieso terugverdient. Benieuwd naar een offerte volgens de huidige prijzen? Vergelijk gratis en vrijblijvend voorstellen via de offerteservice.

 

 

Welke factoren bepalen de prijzen van isolatiewerken?

Het uitvoeren van isolatiewerken moet je zien als een investering: door te isoleren vermindert je energieverbruik en kan je op termijn heel wat besparen. De terugverdientijd is onder meer afhankelijk van de energiebesparing die je bereikt en de kosten van de isolatiewerken. Hoeveel deze kosten bedragen, hangt af van verschillende factoren:

 • Te isoleren oppervlak en isolatiewijze: de prijs van isolatiewerken is afhankelijk van wat je isoleert en op welke manier dit gebeurt (bv. dak isoleren langs binnen of langs buiten). Er kunnen ook breekwerken vereist zijn alvorens men de isolatie kan plaatsen, bv. bij het langs boven isoleren van een bestaande vloer.
 • Oppervlakte: hoe meer vierkante meters van isolatiemateriaal moeten voorzien worden, hoe lager de prijs per m² normaal gezien ligt.
 • (Dikte van) het isolatiemateriaal: de prijzen van de verschillende soorten isolatie kunnen erg variëren. De kosten hangen onder meer af van de isolatiewaarde en de dikte van het gekozen isolatiemateriaal. Hoe beter een materiaal isoleert, hoe dunner de benodigde isolatielaag moet zijn.
 • Afwerking: na sommige isolatiewerken, bv. muurisolatie langs buiten, is het nodig om een nieuwe afwerkingslaag te voorzien.
 • Subsidies: je kan een deel van de kosten van de isolatiewerken terugverdienen via isolatiesubsidies. Later meer hierover.
 • De isolatiespecialist: de prijzen van verschillende isolatiespecialisten kunnen natuurlijk variëren. Daarom vraag je best offertes aan bij meerdere professionals. Zo kan je prijzen vergelijken en de voordeligste aanbieding kiezen.

Via de offertedienst kan je gratis en vrijblijvend prijzen op maat aanvragen bij specialisten in isolatiewerken. Klik hier om prijzen op maat van jouw project te ontvangen.

 

prijs isolatiewerken

Kosten isolatie sneller terugverdienen met isolatiesubsidies

Dankzij de verschillende isolatiesubsidies kan je de terugverdientijd van de investering in isolatiewerken flink inkorten. Onder meer voor dak-, spouwmuur- en vloerisolatie worden er subsidies uitbetaald. Sinds 1 januari 2023 kom je ook al in aanmerking voor de subsidie wanneer je slechts 1 energiebesparende maatregel laat uitvoeren.

Natuurlijk zijn er telkens voorwaarden om in aanmerking te komen voor deze vergoedingen. Er worden onder meer voorwaarden gesteld aan het isolatiemateriaal en er is een minimale te isoleren oppervlakte. Je moet de werken ook laten uitvoeren door een specialist.

Waarom isoleren?

 • Daling energiefactuur: door het plaatsen van isolatiemateriaal blijft de warmte langer in huis. Hierdoor dalen de stookkosten.
 • Verbetering wooncomfort: het behoud van de warmte binnen levert een aangenamer wooncomfort op als het buiten koud is. Omgekeerd geldt dat het door te isoleren binnen langer fris blijft als het buiten warm is. Veel isolatiematerialen leveren overigens ook geluidsisolatie, waardoor je binnen minder last hebt van geluiden van buitenaf. Het is belangrijk om de woning voldoende geventileerd te houden na het plaatsen van isolatie omdat er anders vochtproblemen kunnen ontstaan.
 • Milieuvriendelijk: het verlaagde energieverbruik vormt een ecologisch voordeel van isolatiewerken. Sommige isolatiematerialen zelf worden echter als vervuilend beschouwd, maar er bestaan tegenwoordig ook ecologische alternatieven om te isoleren.
 • Gunstig voor EPC-attest: als je je woning later verkoopt, dan heeft het uitvoeren van isolatiewerken een gunstige invloed bij het berekenen van je EPC-score. Een goede EPC-score maakt je woning aantrekkelijker voor potentiële kopers.

Zelf isoleren of isolatiespecialist inschakelen?

Zelf isoleren kan maar is niet aangeraden. Het is een klus die de nodig kennis en ervaring vereist. Er zijn hele wat zaken om rekening mee te houden:

Is een bepaalde isolatiemethode mogelijk (bv. is je spouw geschikt voor spouwmuurisolatie)? Welk isolatiemateriaal gebruik je best? Hoe breng je de isolatie correct, luchtdicht en zonder koudebruggen aan? Hoe breng je het dampscherm correct aan? Hoe dik moet je isoleren om de vereiste isolatiewaarde te halen? Als doe-het-zelver kan je daar niet altijd correct over oordelen.

Je laat de isolatiewerken dan ook best over aan een ervaren isolatiespecialist. Zo ben je zeker van:

 • Advies op maat: een isolatiespecialist kan je uitgebreid informeren en kan o.b.v. zijn kennis en ervaring precies bepalen welke isolatiemethode, isolatiematerialen, … het meest geschikt zijn voor jouw project.
 • Correcte plaatsing en kwalitatief resultaat: een vakman weet hoe hij te werk moet gaan en waarop hij moet letten. Zo zorgt hij voor een correcte plaatsing van de isolatie en een kwalitatief resultaat.
 • Garantie: laat je de werken uitvoeren door een vakman, dan kan je rekenen op garantie in geval van problemen achteraf. Dat voordeel heb je niet als je zelf isoleert.
 • Subsidies en financiële voordelen: voor isolatiewerken kan je onder bepaalde voorwaarden aanspraak maken op subsidies en een verlaagd btw-tarief. Je kan enkel van deze financiële voordelen genieten als je jouw spouwmuur laat isoleren door een vakman.

Op zoek naar een isolatiespecialist actief in jouw regio? Hier kan je isolatiebedrijven zoeken en vergelijken + ontdek je handige tips en advies over hoe je de beste vakman voor jouw project vindt.

 

 

Offertes voor verduurzamen ontvangen?

Kies voor een erkend vakbedrijf en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werkzaamheden. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende bedrijven