Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Info zonnepanelen [Complete gids 2024]

Door zonnepanelen te plaatsen, kan je jouw woning, kantoor, … dus op een milieuvriendelijke manier van stroom voorzien. Handige rekentools en up-to-date info over de kosten, opbrengst, valkuilen, … vind je hier. Graag meteen actie ondernemen? Vraag hier vrijblijvend offertes aan.

Ga snel naar: 
Voordelen zonnepanelen
Kosten zonnepanelen + hoe offertes vergelijken?
Zijn zonnepanelen rendabel?
Zonnepanelen plaatsen
Kwaliteit van zonnepanelen vergelijken

 

Soorten zonnepanelen

Er bestaan verschillende zonnepanelen soorten. De werking van deze zonnepanelen is vrijwel hetzelfde: in zo’n fotovoltaïsch paneel bevinden zich 2 lagen zonnecellen. Tussen die lagen ontstaat stroom zodra er zonlicht op schijnt. Daarom zijn zonnepanelen meestal terug te vinden op daken. Daar kan het meeste zonlicht opgenomen worden.

Let op, de opgewekte stroom is nog niet direct te gebruiken. Zonnepanelen wekken namelijk gelijkstroom op. Wij gebruiken wisselstroom via onze stopcontacten. Daarom bevat een zonnepanelen installatie ook nog een omvormer. Deze zet de gelijkstroom om naar wisselstroom die wordt aangesloten op de meterkast.

Wat is er dan wel anders tussen de verschillen soorten zonnepanelen en welke kies je best? Een overzicht:

 

1. Polykristallijn zonnepaneel

Bij polykristallijn zonnepanelen zijn de zonnecellen gemaakt van silicium. Na een verhittingsproces worden de cellen afgekoeld en liggen ze in verschillende richtingen door elkaar. Vandaar de naam polykristallijn. Dit soort zonnepanelen kenmerkt zich door de blauwe kleur die na verloop van tijd nog iets lichter wordt. Ze presteren het best bij niet-direct zonlicht, wat erg interessant is in onze regio.

 

2. Monokristallijn zonnepaneel

Ook monokristallijn zonnepanelen worden gemaakt van silicium. Alleen vindt na verhitting het afkoelingsproces gelijkmatig plaats waardoor de cellen allemaal netjes in één richting liggen. Vandaar de naam monokristallijn. Dit type zonnepanelen werkt het best bij direct zonlicht en zijn een goede keuze als je weinig plaats hebt. Met een beperkt aantal zonnepanelen kan je toch al een mooie opbrengst halen. De cellen hebben een mooie zwarte kleur waardoor ze subtieler ogen dan de polykristallijn variant. Een monokristallijn zonnepaneel is meestal wel iets duurder.

 

3. Dunne film zonnepaneel

Dunne film zonnepanelen maken gebruik van een geheel andere techniek. Daardoor zijn er veel minder schaarse grondstoffen noodzakelijk bij de productie. Dunne film zonnepanelen zijn doorgaans ook goedkoper dan monokristallijn en polykristallijn zonnepanelen. Dit type zonnepanelen heeft wel een lager rendement. Daardoor is meer oppervlakte nodig opdat de zonnepanelen rendabel zijn. Daarentegen zien dunne film zonnepanelen er door hun zwarte kleur wel mooi uit, zeker met een zwarte omlijsting.

 

Welke zonnepanelen kiezen?

Welke zonnepanelen je best kiest is sterk afhankelijk van je eigen wensen, verbruik, beschikbare plaats, … Hou er rekening mee dat niet alleen de zonnepanelen, maar ook de achterliggende systemen kunnen verschillen. Enerzijds heb je zonnepaneel systemen die je op het elektriciteitsnetwerk aansluit. Daarbij wordt de niet-gebruikte stroom teruggeleverd aan de energieleverancier, waarvoor je een vergoeding krijgt.

Anderzijds heb je autonome zonnepaneel systemen waarbij de opgewekte energie wordt opgeslagen in een accu. Zo ben je minder afhankelijk van het elektriciteitsnetwerk. Ook als er geen elektriciteitsnetwerk in de buurt is (bv. bij een vakantiehuisje, boot of caravan), kan je via de accu toch gebruik maken van elektriciteit.

Benieuwd naar de beste zonnepanelen voor jouw situatie? Dan laat je je best adviseren door een ervaren zonnepanelen installateur. Deze zal je locatie, verbruik, wensen, … analyseren en op basis daarvan een voorstel doen. Vergelijk gratis voorstellen via onze offerteservice.

 

 

zonnepanelen offertes

Voordelen zonnepanelen

Heb jij een geschikt dak en ben je van plan om nog jaren in jouw woning te blijven wonen? Dan is het verstandig om solar zonnepanelen aan te schaffen. Nederland en België zijn dan ook de landen bij uitstek voor zonne-energie. Het aantal zonuren is er ruimschoots voldoende om genoeg kilowatturen op te wekken. Zonnepanelen bieden bovendien enkele interessante voordelen:

 • Beter energielabel voor je woning: met het plaatsen van solar zonnepanelen verbeter je het energielabel van jouw woning. Dat maakt je woning aantrekkelijker indien je ze in de toekomst wil verkopen.
 • Lagere energiekosten: zonnepanelen zorgen ook voor lagere energiekosten. Je wekt zelf elektriciteit op waardoor je minder van het elektriciteitsnet moet halen. Je bent als het ware zelfvoorzienend en zo ook minder afhankelijk van schommelende elektriciteitsprijzen, …
 • Financiële voordelen: laat je zonnepanelen plaatsen, dan kan je onder bepaalde voorwaarden aanspraak maken op meerdere financiële voordelen, zowel in Nederland als België (Vlaanderen). Zo wordt de investering nog interessanter.
 • Relatief snelle terugverdientijd: de terugverdientijd van zonnepanelen is onder meer afhankelijk van de kosten van de zonnepanelen en de jaarlijkse opbrengst en energiebesparing. Gemiddeld ligt de terugverdientijd tussen 8 en 15 jaar. De jaren nadien zijn pure winst. Aangezien zonnepanelen 25 tot 30 jaar meegaan, is de investering dus zeker het overwegen waard.
 • Milieuvriendelijk: de zon is een milieuvriendelijke energiebron. Met zonnepanelen draag je dus ook je steentje bij aan het milieu.

TIP: al bij al heeft een zonnepaneel dus een waardeverhogend effect op lange termijn. Ben je benieuwd naar wat zonnepanelen kunnen betekenen voor jouw woning, kantoor, …? Wacht niet langer. Vraag vrijblijvend voorstellen van vakmensen actief in jouw buurt aan via onze gratis offerteservice.

 

Wat kosten zonnepanelen?

De prijs van zonnepanelen vergelijk je best door te kijken naar de kosten per Wattpiek (Wp). Wattpiek is een meeteenheid die gehanteerd wordt om het vermogen van zonnepanelen aan te geven. De Wp-waarde van je zonnepanelen geeft aan hoeveel stroom ze opwekken in de meest ideale omstandigheden. De kosten van zonnepanelen bedragen gemiddeld € 1,10 à 1,70 per Wp.

 

– Wat kost een complete zonnepanelen installatie?

Gemiddeld variëren de kosten voor een complete zonnepanelen installatie tussen € 4.500 en 12.500 of meer (incl. plaatsing en omvormer). De prijs is sterk afhankelijk van het soort installatie (aantal panelen, vermogen van de installatie, …), dat afgestemd moet worden op jouw persoonlijke situatie (aantal gezinsleden, verbruik, …).

 

– Hoe bereken ik de exacte kosten voor mijn zonnepanelen project?

Dat kan je moeilijk zelf. Elke situatie is anders en vraagt een specifieke aanpak. Hoeveel oppervlakte heb je ter beschikking? Heb je een plat of hellend dak? … Al deze factoren hebben een invloed op het soort zonnepanelen installatie dat je nodig hebt en de zonnepanelen kosten. Voor een exacte berekening van de meest geschikte installatie en bijhorende kosten vraag je best offertes aan bij ervaren zonnepanelen installateurs. Zo kan je voorstellen vergelijken. Start je aanvraag hier.

 

UPDATE 01-07-2024
Hoe evolueren de kosten voor zonnepanelen verder in 2024?

Na de prijsstijging tijdens de coronacrisis, zien we nu weer een daling van de zonnepanelen kosten. Dat komt voornamelijk door de daling van grondstofprijzen, minder vraag en het overaanbod bij leveranciers. In totaal is de prijs al 20 – 30% goedkoper. En naar verwachting zal deze daling doorzetten in 2024. Goed nieuws dus voor wie zonnepanelen overweegt.

Zonnepanelen zijn trouwens altijd een interessante investering die je sowieso terugverdient. Zeker bij schommelende energieprijzen is het dé manier om onafhankelijker te worden van energieleveranciers. Met de huidige generatie zonnepanelen geniet je ook van een hoger rendement en langere levensduur. Financiële steunmaatregelen maken de investering bovendien nóg interessanter.

Benieuwd naar een offerte op maat? Vergelijk vrijblijvend voorstellen via de offerteservice.

 

Waar in Nederland hebben zonnepanelen het beste rendement?

Een huis in Nederland installeert gemiddeld 16 zonnepanelen. Met die 16 zonnepanelen is in Maastricht circa € 870 aan stroom per jaar te besparen. Wie dezelfde zonnepanelen op een dak in Nijmegen heeft liggen, bespaart bijna € 100 minder.

 

Hoe komt het dat er verschillen zijn per regio?

Het rendement van zonnepanelen is afhankelijk van een aantal factoren. Het klimaat speelt daarbij natuurlijk een heel belangrijke rol. Het gaat daarbij om de hoeveelheid zonuren, de breedtegraad en het instralingsvermogen van een bepaalde locatie.

Onderzoek naar de verschillen in rendement van zonnepanelen:
Enige tijd geleden is er in onze testopstelling een onderzoek gedaan naar de verschillen in rendement van zonnepanelen. Bij dit onderzoek is gekozen voor de volgende opstelling:

 • 16 Stuks zonnepanelen van het merk CNPV met een capaciteit van 245 Wattpiek per stuk en een omvormer van SMA (Sunnyboy 3600TL-21). De zonnepanelen zijn precies op het zuiden gericht onder een hoek van 35 graden.
 • Bij het bepalen van de besparing is uitgegaan van € 0,23 per kWh. Dit is een standaardtarief dat de meeste Nederlanders destijds betaalden per kWh.

→ Deze opstelling is vervolgens in een simulatiemodel verwerkt. Daarbij zijn per regio (stad) de klimaatgegevens gebruikt die werden aangeleverd door de meteo-gegevens van PVGIS, een Research Centrum van de Europese Unie. Dit instituut heeft Nederland opgedeeld in vakjes van één vierkante kilometer waarbij de klimaatgegevens van de afgelopen 10 jaar zijn gehanteerd.

Omdat voor de zonnepanelen de eigenschappen bekend zijn onder bepaalde klimaatomstandigheden kon de opbrengst bepaald worden. Het simulatiemodel heeft vervolgens een Top 20 kunnen maken van grootste steden van Nederland:

Opgewekt per jaar in kWhOpbrengst bij tarief € 0,23 / kWh
1Maastricht3.801€ 874
2Groningen3.590€ 826-6%
3Zwolle3.566€ 820-6%
4Haarlem3.537€ 814-7%
5Utrecht3.531€ 812-7%
6Almere3.523€ 810-7%
7Amsterdam3.523€ 810-7%
8Enschede3.513€ 808-8%
9Eindhoven3.504€ 806-8%
10Tilburg3.483€ 801-8%
11Dordrecht3.465€ 797-9%
12Amersfoort3.463€ 796-9%
13Den Haag3.463€ 796-9%
14Breda3.461€ 796-9%
15Leiden3.461€ 796-9%
16Rotterdam3.454€ 794-9%
17Apeldoorn3.444€ 792-9%
18Den Bosch3.429€ 789-10%
19Arnhem3.415€ 785-10%
20Nijmegen3.410€ 784-10%

 

Hoe offerte voor zonnepanelen aanvragen?

Heb je besloten om zonnepanelen aan te schaffen? Dan ben je inmiddels overtuigd van het nut van zonnepanelen voor jouw situatie. Je gaat dan een volgende stap zetten: zonnepanelen offertes aanvragen.

 1. Beste zonnepanelen uitkiezen

  Het is handig om je bij de aanvraag van offertes te richten op de merken die het best presteren. Die merken van zonnepanelen hebben op lange termijn namelijk de grootste opbrengst.

 2. Zonnepanelen offertes aanvragen

  Via onze offerteservice kan je gemakkelijk jouw offertes voor zonnepanelen aanvragen. Wij verwijzen je vervolgens door naar geselecteerde installateurs. Dat is handig. Elke offerte beperkt zich al tot de beste zonnepanelen die op onze website uit de vergelijking komen.

 3. Offertes voor zonnepanelen vergelijken

  Zodra je de offerte aanvraag hebt ingediend, ontvang je meestal binnen een week een aantal offertes. Let op, het is zeker niet ongewoon dat een zonnepanelen installateur vraagt om bij jou langs te komen. Zo kan hij je situatie (verbruik, beschikbare plaats, …) beter beoordelen.

  Nadat je alle aanbiedingen hebt ontvangen, kan je elke offerte beoordelen en de voorstellen vergelijken Hou echter niet enkel rekening met de prijs. De goedkoopste zonnepanelen zijn niet altijd de beste keuze. Goedkope zonnepanelen zijn vaak minder kwalitatief (lager rendement, kortere levensduur, …). Als je offertes vergelijkt, weeg je best alle factoren tegenover elkaar af.

 4. Akkoord geven

  Heb je beslist met welke zonnepanelen installateur je wil samenwerken? Neem dan contact met hem op en geef je akkoord.

 

TIP: gebruik de offertes om de terugverdientijd van je zonnepanelen te berekenen
In elke offerte vind je terug hoeveel zonnepanelen je kan plaatsen. Vertaal dit naar de totale capaciteit. Voorbeeld: heb je een offerte voor 10 zonnepanelen van elk 330 Wp, dan is de totale capaciteit van je zonnepanelen installatie 3300 Wp. Met deze waarde en de hoogte van het offertebedrag kan je vervolgens de terugverdientijd van de zonnepanelen berekenen. Let op, er spelen nog andere factoren een rol. Wil je een exacte berekening van de terugverdientijd van je zonnepanelen? Start je aanvraag hier.

 

zonnepanelen

Zonnepanelen plaatsen

Bij zonnepanelen plaatsen komt heel wat kijken. Zo ga je eerst best na of jouw dak wel geschikt is voor zonnepanelen. Je kan zonnepanelen plaatsen op zowel hellende als platte daken, maar is dat dak nog draagkrachtig genoeg en kan je de zonnepanelen in de juiste richting leggen? Zonnepanelen op een dak zijn namelijk best gericht richting het zuiden. Eventueel kan je ook kiezen voor een oost-west opstelling. Verder moet je ook rekening houden met de dakoriëntatie, de hellingsgraad van het dak, mogelijke schaduwval, …

Het plaatsen van zonnepanelen vraagt dus kennis en expertise. Om zeker te zijn van en correcte plaatsing schakel je best een professionele zonnepanelen installateur in. Deze weet precies waarmee hij rekening moet houden en verzekert je op die manier van een kwalitatief resultaat.

 

Hoeveel zonnepanelen passen er op jouw dak?

Het is ook belangrijk om stil te staan bij hoeveel zonnepanelen met welke afmetingen je op jouw dak kan plaatsen. Onder andere de lengte en breedte van je dak, de aanwezigheid van een schoorsteen, dakkapellen, schaduwplekken, … zijn daarbij bepalend. Heb je bv. weinig plaats? Kies dan voor kleinere of minder zonnepanelen met een hoger vermogen. Deze nemen minder plaats in en wekken door hun hoger vermogen toch voldoende elektriciteit op.

TIP: je laat het legplan voor zonnepanelen op jouw dak best opstellen door een ervaren installateur. Zij doen dit op vrijwel dagelijkse basis en weten op welke aandachtspunten ze moeten letten per type woning, op basis van dakoriëntatie, … Start je aanvraag via onze gratis offerteservice.

 

Kwaliteit zonnepanelen vergelijken

Bestaan er grote verschillen in kwaliteit tussen zonnepanelen merken? Kan ik merken vergelijken? Het antwoord is ‘ja’. En waarom zijn er verschillen in kwaliteit van zonnepanelen?

Een belangrijke oorzaak is de enorme prijsdruk op de markt. Fabrikanten met financiële problemen denken liever aan de korte termijn kasstroom dan aan de kwaliteit van de zonnepanelen. Daardoor wordt bespaard op de inkoop van materiaal. Zo wordt bijvoorbeeld bespaard op de siliconenkit om aansluitdozen op het paneel te hechten. Als deze loslaat, dan kan er zelfs een brandgevaarlijke situatie ontstaan. Ook wordt er bespaard op de metalen contactpunten tussen zonnecellen en UV-beschermende folie.

 

Wat zijn goede merken van zonnepanelen?

De vraag is natuurlijk, wat zijn goede zonnepanelen of wanneer spreek je nu van een goede of slechte kwaliteit van zonnepanelen? Aangezien ze er op het eerste zicht allemaal hetzelfde uitzien.

Kies in ieder geval nooit voor zonnepanelen merken die nog niet eerder door Photon, PV test of Oko-test beoordeeld zijn. De kwaliteit van deze zonnepanelen zijn namelijk onzeker. Leveranciers nuanceren het verhaal over zonnepanelen kwaliteit vaak met het argument dat zij zonnepanelen afnemen van één van de grootste zonnepanelen-fabrikanten en dat die zich geen fouten zouden kunnen veroorloven. Wees oplettend! Neem als voorbeeld Suntech, één van de grootste fabrikanten die een tijdje geleden failliet is gegaan.

 

Vergelijken loont!

Een installateur van zonnepanelen werkt meestal met een bepaald type en merk van zonnepanelen en omvormers. Wil je zeker zijn van kwalitatieve, goede zonnepanelen? Vergelijk dan offertes van verschillende installateurs. Zo krijg je beter zicht op de mogelijkheden en kan je niet alleen de voorgestelde merken, maar ook adviezen, prijzen, … beter vergelijken. Ontvang en vergelijk hieronder voorstellen van verschillende installateurs.

 

 

 

Offertes voor verduurzamen ontvangen?

Kies voor een erkend vakbedrijf en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werkzaamheden. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende bedrijven