Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Subsidies voor verduurzamen 2024

Je huis verduurzamen is niet goedkoop, maar gelukkig zijn er verschillende manieren om de kostprijs te drukken. Zo is er bijvoorbeeld de ISDE (Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing) voor isolatie en/of warmtepompen, de salderingsregeling voor zonnepanelen, … Hoe kom je in aanmerking voor dit soort financiële voordelen, hoe doe je een aanvraag, … Je ontdekt het allemaal hier!

 

Beschikbare subsidies woning 2024:

 1. Zonnepanelen
 2. Isolatie
 3. Warmtepompen

Meer weten over beschikbare subsidies voor woning verduurzaming? Vind een vakman voor jouw project via onze gratis offerteservice.

 

1. Zonnepanelen

Als woningeigenaar heb je meerdere opties om de kosten van zonnepanelen te drukken. Een overzicht:

 

OPTIE 1: salderingsregeling

Produceren je zonnepanelen overdag meer stroom dan je verbruikt? Dan lever je die elektriciteit terug aan het net. Dankzij de salderingsregeling kan je heel voordelig stroom terugleveren. Je krijgt namelijk evenveel voor je teruggeleverde stroom als je betaalt voor je afgenomen stroom. Let op: de Nederlandse overheid gaat deze salderingsregeling afbouwen vanaf 2025. Een overzicht van de situatie voor en na 2025:

 • Salderen met zonnepanelen voor 2025: tot en met 31 december 2024 krijg je evenveel voor je teruggeleverde stroom als je betaalt voor de stroom die je van het net haalt. Verbruik je bv. 2.500 kWh aan stroom, maar produceren je panelen ook 2.500 kWh? Dan betaal je op het einde van de rit niks voor je elektriciteit. Het loont dus sterk om nu nog te investeren in zonnepanelen.
 • Salderen met zonnepanelen na 2025: in 2025 daalt het salderingspercentage ter compensatie meteen naar 64%, daarna volgt de afbouw hetzelfde stramien zoals vastgelegd in de oorspronkelijke regeling. Je kan in 2026 dus nog 64% teruggeleverde stroom salderen, in 2027 nog 55%, enz. Uiteindelijk stopt de salderingsregeling helemaal in 2031.

 

OPTIE 2: btw-nultarief

Zowel voor de materiaal- als de arbeidskosten voor zonnepanelen betaalde je 21% btw. Dit bedrag kon je nadien terugvorderen via de Belastingdienst, onder de KOR-regeling. Maar, na lang debatteren, koos de overheid ervoor om het btw nultarief in te voeren. Zo betaal je nu geen btw meer op materiaal- en plaatsingskosten van je zonnepanelen. Dit is niet alleen makkelijker voor jou, maar ook een flinke administratieve vereenvoudiging voor de Belastingdienst.

 

OPTIE 3: energiebespaarlening

Met de Energiebespaarlening kan je als woningeigenaar 1.000 tot 27.000 euro lenen. Renoveer je je woning tot een (bijna) Nul op de Meter woning? Dan gaat het om maximaal 71.000 euro. De voordelige rentevoet blijft ongewijzigd tijdens de volledige looptijd van de lening (7 à 20 jaar).

BELANGRIJK: eigenaar-bewoners met een beperkt verzamelinkomen van max. € 60.000 (bruto) kunnen de Energiebespaarlening renteloos aangaan. Daarnaast kan je bij het Nationaal Warmtefonds ook een renteloze combinatielening aangaan wanneer je geen of onvoldoende leencapaciteit hebt, maar wel wil verduurzamen. Dat kan tot max. € 10.000.

 

TIP: informeer bij je gemeente voor lokale subsidie

Naast bovenstaande opties is het soms ook nog mogelijk om subsidie voor zonnepanelen aan te vragen bij je gemeente. Echter varieert dit per gemeente, en zal je ook niet overal hetzelfde premiebedrag ontvangen. Een vakman helpt je graag bij je subsidie-aanvraag. Kom in contact met 2 à 3 vakmensen actief in jouw buurt via onze gratis offerteservice.

 

subsidie zonnepanelen

 

2. Isolatie

Ga je investeren in isolatie, dan kom je mogelijk in aanmerking voor de ISDE (Investeringssubsidie Duurzame Energie). Hieronder een overzicht van de premiebedragen per type isolatie, hoe je in aanmerking komt en hoe je een complete aanvraag indient.

 

Premiebedragen isolatie

Voor werken uitgevoerd in 2023 – 2024 ontvang je de volgende subsidiebedragen:

 

Type isolatieSubsidiebedrag per m²Min. m²Max. m²Minimale Rd-waarde (m²/K/W)
Gevelisolatie€ 19101703,5
Spouwmuurisolatie€ 4101701,1
Dakisolatie€ 15202003,5
Zolder- of vlieringvloerisolatie€ 4201303,5
Vloerisolatie€ 5,50201303,5
Bodemisolatie€ 3201303,5

 

Hoe kom je in aanmerking?

Om de ISDE voor isolatie te kunnen krijgen, moet je aan enkele voorwaarden voldoen. We zetten de belangrijkste op een rij:

 • Je bent eigenaar van de woning waarin de isolatiemaatregelen uitgevoerd worden en de woning dient als je hoofdverblijfplaats.
 • Sinds 2023 kan je de ISDE subsidie aanvragen voor 1 enkele isolatiemaatregel. Het bedrag dat je ontvangt, is wel lager en bedraagt 15 % van de totale investeringskost (i.p.v. 30 %).
 • De isolatiewerken moeten uitgevoerd worden door een vakman. Je mag de werken dus niet zelf uitvoeren. Ontvang en vergelijk vrijblijvend offertes van isolatiespecialisten via de offertepagina.
 • Neem tijdens de werkzaamheden foto’s waarop duidelijk zichtbaar is dat de isolatie op jouw adres wordt geplaatst. Ben je niet aanwezig tijdens de plaatsing? Maak dan een foto van het etiket en de codering van het materiaal.

LET OP: sinds 2022 kan je niet langer vloer- en bodemisolatie combineren om aan de isolatiewaarde-eis te voldoen voor de ISDE. Hetzelfde geldt voor dak- en zolder/vlieringvloerisolatie. Je moet hierbij dus nog een andere energiebesparende maatregel kiezen.

 

Hoe aanvragen?

Je vraagt de ISDE voor isolatie aan na de uitvoering van de werken, max. 24 maanden na de uitvoering van de (isolatie)maatregel. Bij je aanvraag moet je al enkele zaken aantonen, zoals de datum waarop de isolatie werd aangebracht, een foto van de isolatiewerken, info over het soort isolatie, de dikte van de isolatie, de kosten van de uitgevoerde werken en een bewijs van betaling, … Een vakman kan je hierover verder informeren, bezorgt je benodigde documenten en bewijsstukken en kan zelfs helpen bij de aanvraag van de isolatie subsidie zélf. Ontvang vrijblijvend offertes van isolatiespecialisten actief in jouw regio.

 

Overige financiële voordelen

Kom je niet in aanmerking voor de ISDE of wil je deze combineren met andere financiële voordelen? Dan kan je voor woningisolatie net als voor zonnepanelen aanspraak maken op de Energiebespaarlening. Is je huis daarnaast ouder dan 2 jaar? Dan geniet je mogelijk van een verlaagd btw-tarief van 21 naar 9% op arbeidskosten. Een vakman kan je gericht advies geven en je begeleiden tijdens je aanvraag.

 

Aanvullende maatregelen woningisolatie

Naast bovenstaande vormen van woningisolatie zijn er nog een aantal andere energiebesparende maatregelen waar je subsidie voor kunt krijgen. Hierbij gaat het isolerende deuren, energiezuinige ventilatiesystemen, slimme thermostaten, …

 

subsidie isolatie

 

3. Warmtepompen

Ook warmtepompen zijn te subsidiëren via de ISDE. Dit is belangrijk, aangezien warmtepompen vaak worden gekozen bij ingrijpende energetische renovaties. Zo ben je hierna verplicht om een bepaalde hoeveelheid hernieuwbare energie op te wekken, en dit kan ideaal met een warmtepomp.

 

Premiebedragen warmtepompen

Hoeveel deze subsidie voor warmtepompen bedraagt, hangt af van het type warmtepomp, het vermogen en de datum van de installatie. Sinds 2022 heb je recht op verhoogde subsidiebedragen. Het subsidiebedrag bedraagt altijd minimaal € 500, ook voor een hybride warmtepomp.

TIP: een gespecialiseerd installateur kan je informeren over welk type warmtepomp het best past bij jouw situatie en waarmee je aanspraak maakt op de ISDE. Benieuwd naar de kostprijs en subsidies op maat van jouw situatie? Ontvang vrijblijvend advies en offertes via de offertepagina.

 

Hoe kom je in aanmerking?

Om deze subsidie voor warmtepompen te kunnen krijgen moet je aan verschillende voorwaarden voldoen. Een kort overzicht:

 • Voorwaarden aanvrager: je bent de eigenaar van de woning waarin de warmtepomp geplaatst wordt en het is je hoofdverblijfplaats. Daarnaast moet je de warmtepomp installeren vóór je de subsidie aanvraagt.
 • Voorwaarden warmtepomp: het moet gaan om een nieuwe warmtepomp van het type grond-water, water-water of lucht-water. Lucht-lucht warmtepompen komen niet in aanmerking. Daarnaast moet de installatie ook gebeuren door een professionele installateur van warmtepompen.

 

Hoe aanvragen?

De aanvraag indienen kan tot 24 maanden na de installatie. Bij je aanvraag moet je onder meer beschikken over een factuur en betaalbewijs van de aanschaf en installatie van de warmtepomp. Ook moet je de installatie overlaten aan een deskundig installateur. Maak daarom gebruik van onze gratis offerteservice. Ontvang vrijblijvend advies en offertes op maat van installateurs actief in jouw regio via de offertepagina.

 

Overige financiële voordelen

Net als voor zonnepanelen en isolatie kan je voor een warmtepomp aanspraak maken op een Energiebespaarlening. Is je woning daarnaast ouder dan 2 jaar? Dan kom je in aanmerking voor een verlaagd btw-tarief van 21 naar 9% op arbeidskosten.

 

Subsidie aanvragen voor woningverduurzaming? Vergelijk offertes!

Wil je profiteren van subsidie voor zonnepanelen, isolatie, een warmtepomp, … Schakel dan een vakman in. Maak gebruik van onze gratis offerteservice en vergelijk 2 à 3 vakmensen actief in jouw buurt. Zo geniet je van gericht advies en prijzen op maat, maar vergelijk je ook uitvoertermijnen, werkwijzen, … Start je aanvraag via onderstaand offerteformulier.

 

 

Offertes voor verduurzamen ontvangen?

Kies voor een erkend vakbedrijf en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werkzaamheden. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende bedrijven