Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Warmtepompen advies: complete gids 2024

Met een warmtepomp kan je het water voor je centrale verwarming en ook je sanitair water energiezuinig en milieuvriendelijk verwarmen. Het haalt namelijk gratis warmte uit de omgeving (lucht, bodem of grondwater). Op warmtepompenadvies.nl vind je alle info over de soorten warmtepompen, hun werking, kosten, … Graag meteen actie ondernemen? Ontvang gratis advies en prijzen op maat via de offertepagina.

Ga snel naar:
Wanneer is een warmtepomp interessant?
Voordelen warmtepomp
Soorten warmtepompen
Kosten warmtepomp + subsidies 2024
Werking warmtepomp

 

Wat is een warmtepomp?

Met een warmtepomp kan je energiezuinig en duurzaam je woning, je sanitair water en zelfs je zwembad verwarmen. Dit systeem onttrekt tot 80% van zijn geproduceerde warmte uit een omgevingsbron (lucht, bodem of grondwater). Het is zelfs mogelijk om met een warmtepomp je woning te koelen. Zo geniet je het hele jaar door van een optimaal, aangenaam binnenklimaat.

Er bestaan verschillende soorten warmtepompen, afhankelijk van die omgevingsbron en het afgiftesysteem (het water voor je centrale verwarming of de lucht). Ze werken allemaal op elektriciteit. Deze stroom kan je van het net halen, maar je kan een warmtepomp ook combineren met zonnepanelen. Zo geniet je van de meest energiezuinige en milieuvriendelijke verwarmingsmethode.

Interesse in een warmtepomp? Ontvang gratis offertes op maat van gespecialiseerde installateurs.

warmtepompen

 

Wanneer is een warmtepomp interessant?

Is een warmtepomp interessant voor jouw woning? Dat hangt vooral af van jouw situatie en wensen. Het is een goed idee om voor een warmtepomp te kiezen…

 • als je beschikt over een goed geïsoleerde woning (nieuwbouw of gerenoveerde woning).
 • als je beschikt over lage temperatuurverwarming (bv. vloerverwarming of lage temperatuur radiatoren).
 • als je bestaande cv-ketel meer dan 15 jaar oud is en je een milieuvriendelijke verwarmingsinstallatie zoekt met een hoog rendement en een laag verbruik.
 • als je zonnepanelen hebt om de elektriciteit voor je warmtepomp zelf op te wekken.
 • als je zoekt naar een efficiënte, duurzame manier om je zwembad te verwarmen.

Is een warmtepomp ook in mijn woning een goed idee? Een erkende installateur kan je uitgebreid informeren en adviseren op maat van jouw project. Ontvang gratis en vrijblijvend voorstellen van installateurs actief in je buurt via onze offerteservice.

Voordelen warmtepomp

De investering in een warmtepomp is niet goedkoop, maar zeker het overwegen waard gezien de vele en interessante troeven. We zetten de belangrijkste voordelen van een warmtepomp op een rij:

 • Laag energieverbruik: een warmtepomp haalt tot 80% van zijn energie uit de omgeving en slechts 20% uit elektriciteit. Daardoor is het energieverbruik van warmtepompen lager dan bij klassieke verwarmingsinstallaties met een gas- of mazoutketel. De installatie van een warmtepomp zelf is dan wel een behoorlijke investering, door de lagere energiekosten kan je die snel (op 10 à 15 jaar) terugverdienen.
 • Milieuvriendelijk & duurzaam: door dat lagere energieverbruik stoten warmtepompen veel minder CO2 uit dan andere verwarmingssystemen. Als je bovendien een warmtepomp combineert met zonnepanelen, verwarm je je woning met 100% groene energie.
 • Geen gebruik van fossiele brandstoffen: een warmtepomp gebruikt geen fossiele brandstoffen zoals gas en mazout. Dat is niet alleen goed voor het milieu, je bent ook niet afhankelijk van de wisselende prijzen van mazout en gas. Je betaalt enkel voor de warmtepomp en de benodigde elektriciteit voor de werking.
 • Kan ook gebruikt worden om te koelen: je kan je woning niet alleen efficiënt en goedkoop opwarmen, je kan je woning ook actief of passief koelen met een warmtepomp (afhankelijk van het type warmtepomp).
 • Verschillende combinaties mogelijk: je kan een warmtepomp combineren met zonnepanelen voor een nog energiezuiniger systeem. Een lucht-lucht warmtepomp kan je dan weer koppelen aan een warmtepompboiler. Zo kan je niet alleen je woning, maar ook je sanitair water verwarmen.

 

Soorten warmtepompen

Wil je een warmtepomp laten plaatsen in je nieuwbouw of bestaande woning? Dan kan je kiezen voor de volgende soorten warmtepompen. Die zijn ingedeeld volgens hun warmtebron (grondwater, bodem of lucht) en afgiftesysteem (water of lucht):

 

water waterwarmtepomp 1) Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp onttrekt warmte aan het grondwater met een dieptepomp om het water voor je centrale verwarming te verwarmen. Voor de plaatsing van zo’n warmtepomp zijn grondboringen nodig. Daardoor is een water-water warmtepomp een relatief duur systeem.

Deze warmtepomp haalt wel het hoogste rendement omdat de temperatuur van het grondwater vrij constant is (zelfs bij vriestemperaturen). Zo geniet je van een snelle terugverdientijd.

Prijs water-water warmtepomp: vanaf 15.000 euro (incl. btw en plaatsing)
Ontvang gratis offertes op maat.

 

 

grond waterwarmtepomp 2) Grond-water warmtepomp

Een grond-water warmtepomp onttrekt warmte aan de aardbodem om het water voor je centrale verwarming te verwarmen. Afhankelijk van de beschikbare ruimte plaatst een installateur een horizontaal of verticaal buizennetwerk in je tuin.

Het rendement van deze warmtepomp hangt af van de diepte van dit buizennetwerk en ook van de bodemsamenstelling. Net als bij een water-waterwarmtepomp vergt ook ook deze warmtepomp amper onderhoud.

Prijs grond-water warmtepomp: vanaf 10.000 euro (incl. btw en plaatsing)
Ontvang gratis offertes op maat.

 

 

lucht waterwarmtepomp 3) Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp onttrekt warmte aan de buitenlucht om het water voor je centrale verwarming, je sanitair water of zelfs je zwembadwater te verwarmen. Door de wisselende temperatuur van die buitenlucht ligt het rendement wel lager dan bij geothermische warmtepompen (grondwater of aardbodem als energiebron).

Bij deze warmtepomp zijn wel geen grondboringen nodig. Daardoor is de plaatsing minder arbeidsintensief en dus ook goedkoper. Je kan zo’n warmtepomp dus zowel laten plaatsen bij een nieuwbouw als een renovatie.

Prijs lucht-water warmtepomp: vanaf 7.500 (incl. btw en plaatsing)
Ontvang gratis offertes op maat.

 

 

lucht luchtwarmtepomp 4) Lucht-lucht warmtepomp

Een lucht-lucht warmtepomp onttrekt warmte aan de buitenlucht. Niet om het water voor je centrale verwarming te verwarmen, maar wel de lucht in je woning. Dit systeem bestaat uit een buitenuit die de buitenlucht aanzuigt en verbonden is met 1 of meerdere binnenunits. Deze binnenunit(s) blazen dan warme lucht je kamer(s) binnen.

Belangrijk: deze binnenunit(s) kunnen in de zomer ook koele lucht in je woning blazen. De werking van het systeem wordt dan omgedraaid en je lucht-lucht warmtepomp doet dienst als airco.

Prijs lucht-lucht warmtepomp: vanaf 2.500 euro (incl. btw en plaatsing)
Ontvang gratis offertes op maat.

 

 

hybride warmtepomp voorbeeld 5) Hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp is een combinatie van een warmtepomp (lucht-water) en een gascondensatieketel. Dit systeem bepaalt zelf en automatisch de meest energiezuinige verwarmingsmethode: met de warmtepomp, de cv-ketel of met beide. Zo combineer je het hoge rendement van een condenserende gasketel met de groene energie van een warmtepomp.

Hybride warmtepompen zijn het meest aangewezen bij de renovatie van een woning (minder goed geïsoleerd). Zo geniet je van een energiezuinig systeem zonder de grote aankoopkost van een standaard warmtepomp.

Prijs hybride warmtepomp: vanaf 5.000 euro (incl. btw en plaatsing)
Ontvang gratis offertes op maat.

 

 

Wat is voor mij de beste warmtepomp?

Dat is afhankelijk van je woning, budget, verbruik, … Zo zijn geothermische warmtepompen (water-water en grond-water warmtepompen) vooral geschikt voor nieuwbouw. Is je woning minder goed geïsoleerd of wil je je radiatoren op hoge temperatuur niet vervangen? Dan is een hybride warmtepomp een interessante optie. Of wil je de elektrische verwarming vervangen in je appartement? Dan is een lucht-lucht warmtepomp ideaal.

TIP: advies rond warmtepompen en ook de kosten kunnen verschillen van installateur tot installateur. Daarom is het erg belangrijk om de voorstellen van verschillende installateurs grondig te vergelijken. Vraag gratis offertes aan bij installateurs actief in je buurt via onze offertepagina. Start je aanvraag hier.

 

Kosten warmtepompen

De prijzen van warmtepompen zijn afhankelijk van het soort warmtepomp, het vereiste vermogen, de moeilijkheidsgraad van de plaatsing, … Voor lucht warmtepompen (lucht-lucht en lucht-water) starten de prijzen vanaf 2.500 euro (incl. btw en plaatsing). Voor een geothermische warmtepomp (water-water en grond-water) mag je rekenen op een prijs vanaf 10.000 euro (incl. btw en plaatsing). Enkele richtprijzen voor warmtepompen op een rij:

Soort warmtepompGemiddelde kosten (incl. btw en plaatsing)
Water-water warmtepomp€ 15.000 - 20.000
Grond-water warmtepomp€ 10.000 - 24.000
Lucht-water warmtepomp€ 7.500 - 12.500
Lucht-lucht warmtepomp€ 2.500 - 8.000
Hybride warmtepomp€ 5.000 - 7.000

LET OP: dit zijn slechts richtprijzen. Bovendien kunnen de prijzen verschillen van installateur tot installateur. Wil je gericht prijzen, adviezen, werkwijzen en uitvoertermijnen kunnen vergelijken? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan bij 2 à 3 erkende installateurs actief in je buurt via onze offerteservice.

 

Druk de kosten met een warmtepomp subsidie

Laat je een warmtepomp plaatsen? Dan kan je de kosten behoorlijk drukken met de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE). Let op: bij lucht-lucht warmtepompen heb je geen recht op deze subsidie.

Wil je meer weten over de voorwaarden en het bedrag van deze warmtepomp subsidie? Benieuwd op welke andere financiële voordelen je nog recht hebt? Vraag dan zeker advies aan een erkende vakman actief in jouw buurt via onze gratis offerteservice.

 

Werking warmtepompen

Een warmtepomp haalt warmte uit natuurlijke bronnen (grondwater, aardbodem en buitenlucht) om je cv-water en eventueel ook je sanitair water te verwarmen. Maar hoe verloopt de werking van een warmtepomp precies? We zetten dit proces op een rij in enkele stappen:

 1. Een koelvloeistof transporteert de warmte die de warmtepomp uit zijn omgeving haalt.
 2. Die koelvloeistof bereikt al op lage temperatuur haar kookpunt en verdampt.
 3. Een compressor drukt die damp samen tot die een hogere temperatuur bereikt dan het water van de centrale verwarming of de lucht in de woning. Het is deze compressor die elektriciteit nodig heeft om te kunnen werken.
 4. De damp komt in een condensor terecht en geeft dan zijn warmte af aan je verwarmingsinstallatie.
 5. Een ontspanningsventiel verlaagt de druk weer, waardoor de damp afkoelt. Daarna kan de cyclus opnieuw beginnen.

 

TIP: een erkende installateur geeft je graag meer uitleg over de werking, het rendement, verbruik, … van warmtepompen. Vraag zeker warmtepomp advies aan verschillende installateurs actief in je buurt. Zo kan je doordacht de warmtepomp kiezen die het beste bij je situatie en wensen past.

 

 

Offertes voor verduurzamen ontvangen?

Kies voor een erkend vakbedrijf en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werkzaamheden. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende bedrijven