Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Salderingsregeling verlengd tot 2025: wat verandert er?

Produceren je zonnepanelen overdag meer stroom dan je verbruikt? Dan lever je die elektriciteit terug aan het net. Dankzij de salderingsregeling krijg je evenveel voor die teruggeleverde stroom als je betaalt voor je afgenomen stroom. De overheid wilde deze regeling afbouwen vanaf 2023, maar onlangs liet minister Jetten weten dat de afbouw van de salderingsregeling uitgesteld wordt t.e.m. 1 januari 2025. Wat verandert er concreet voor jou?

Ontdek snel meer:
Wat houdt deze beslissing precies in?
Wat zijn de nieuwe salderingspercentages?
Loont het om nog te investeren in zonnepanelen?
Wat na de salderingsregeling in 2031?
Contacteer een zonnepanelenexpert

 

 

Salderingsregeling voor zonnepanelen verlengd tot 2025

Het Kabinet heeft besloten om de afbouw van de salderingsregeling met nog 2 jaar uit te stellen. Een uitstekende zaak voor mensen die nog twijfelen over de aankoop van zonnepanelen. In het eerste wetsvoorstel stond dat het salderingspercentage vanaf 2023 jaarlijks met 9% zou dalen. Nu heeft het Kabinet dit aangepast. De afbouw begint nu pas vanaf 1 januari 2025. Zo kan je nog langer profijt halen uit deze voordelige salderingsregeling!

Volop van de salderingsregeling profiteren? Kies dan vandaag nog voor zonnepanelen. Contacteer meerdere erkende installateurs en ontvang eenvoudig en snel voorstellen op maat van jouw situatie. Vul het contactformulier in.

salderingsregeling uitgesteld

 

Wat houdt deze beslissing precies in?

In principe verandert er niet zo veel aan de huidige salderingsregeling. Het belangrijkste is dat je nu tot 31 december 2024 volledig (100%) kan salderen (en niet tot 31 december 2022). Laat je nu zonnepanelen op je dak leggen? Dan profiteer je dus langer van deze voordelige regeling. Zowel in 2023 als in 2024 krijg je nog evenveel voor je teruggeleverde stroom als je betaalt voor stroom die je van het net haalt. Zo verdien je je investering in zonnepanelen veel sneller terug.

 

Wat zijn de nieuwe salderingspercentages?

Tot en met 31 december 2024 kan je nog 100% salderen. Daarna daalt het salderingspercentage jaarlijks, net zoals dat het geval was bij de vorige regeling. Hieronder ontdek je een overzicht van deze percentages:

KalenderjaarTe salderen bij nieuwe salderingsregelingTe salderen bij oorspronkelijk wetsvoorstel
2022100%100%
2023100%91%
2024100%82%
202564%73%
202664%64%
202755%55%
202846%46%
202937%37%
203028%28%
20310%0%

LET OP: om de achterstand op het wetsvoorstel in te halen, verlaagt het salderingspercentage op 1 januari 2025 direct naar 64%. In 2026 loopt het te salderen percentage gewoon weer gelijk aan dat van het oorspronkelijke wetsvoorstel.

 

Loont het nog om te investeren in zonnepanelen?

Jazeker! Het loont nu meer dan ooit om een zonnepanelen installatie te plaatsen. Waarom precies? De belangrijkste voordelen op een rij:

  • Kortere terugverdientijd: door de hoge stroomprijzen per kWh en het feit dat je langer 100% kan salderen, kort de terugverdientijd flink in. Gemiddeld is dat zo’n 7 à 10 jaar, zelfs nà de salderingsregeling.
  • Steeds betere kwaliteit: zonnepanelen moeten aan steeds strengere eisen voldoen. Dat heeft een positieve impact op de kwaliteit én de levensduur (gem. 25 jaar) van deze technologie.
  • Dalende aankoopprijzen: de concurrentiestrijd tussen de producenten van zonnepanelen is groot. Daardoor blijven de prijzen dalen.
  • Duurzame keuze: willen we de klimaatdoelstellingen halen? Dan is het essentieel om de kaart te trekken van groene energie. Zonnepanelen vormen hierin een belangrijke schakel.
  • Andere premies & subsidies: wil je zonnepanelen plaatsen? Weet dan dat je ook een beroep kan doen op andere financiële voordelen zoals de Energiebespaarlening, de SDE subsidie voor zonnepanelen, …
  • Waardevermeerdering woning: zonnepanelen op je dak hebben een grote aantrekkingskracht op potentiële kopers van je huis. Bovendien stijgt ook de waarde van je woning.

Interesse in zonnepanelen voor jouw woning? Plan dan zeker een afspraak met een ervaren installateur. Hij beantwoordt al je vragen en geeft je advies op maat. Kom gratis in contact met een installateur.

 

Wat na de salderingsregeling in 2031?

De salderingsregeling loopt finaal af in 2031. Hoe kan je daarna slim(mer) omgaan met je energie? Door te focussen op het verhogen van je zelfconsumptie van je groene stroom. Daardoor stuur je minder energie weer het net op. Enkele tips:

  • Verbruik zoveel mogelijk stroom overdag: je doet er goed aan om volop stroom te verbruiken wanneer de zon schijnt. Schakel daarom je huishoudelijke apparaten overdag in, zoals je wasmachine of vaatwas. Dat kan je door de timer- of uitstelfunctie van je apparaten in te regelen.
  • Kies voor een Home energy management system: een Energy Manager gebruikt draadloos internet om te communiceren met andere slimme oplossingen in de woning, zoals een airco of een slimme warmtepomp. Zo wordt je zelfgeproduceerde stroom efficiënt verdeeld.
  • Plaats een thuisbatterij: met een thuisaccu kan je de kloof tussen energieaanbod en -vraag overbruggen. Het is een efficiënte manier om je overtollige stroom op te slaan. Ook de prijzen van zulke accu’s zullen in de toekomst blijven dalen.

TIP: het is nooit te vroeg om efficiënter je stroom te verbruiken. Heb je interesse in een thuisbatterij? Of manieren om je zelfconsumptie gevoelig te verhogen? Je installateur adviseert je graag!

 

Een prognose…

Het behalen van de klimaatdoelstellingen in 2050 is 1 van de topprioriteiten van de regering. Daarom zet Nederland volgens de ‘Zonnebrief’ van het Kabinet volop in op zonne-energie door te investeren in zonnepanelenparken en het stimuleren van grootschalige energieopslag.

Daarnaast besteedt het Kabinet extra aandacht aan de betaalbaarheid en de concrete uitvoerbaarheid van de energietransitie. Eén van die maatregelen is dat het vanaf 2025 verplicht is om op daken van nieuwe utiliteitsgebouwen (groter dan 250 m²) zonnepanelen te plaatsen. Ongetwijfeld zullen in de toekomst gelijkaardige initiatieven volgen.